Göran Östling, Scania – nominerad till Årets projektledare 2014

Den 21 november utses Årets projektledare 2014 av Svenska ProjektAkademien. Det sker på Projektnäring – den nya mötesplatsen för projektproffs.

Du har väl anmält dig redan? Mer information hittar du här

En av årets kandidater är Göran Östling från Scania.

Att kraftigt minska utsläppen har varit en av fordons branschens största utmaningar de senaste 40 åren. Från år 2013 gäller ny lagstiftning som skärpte EU kraven rejält på hur mycket som fick släppas ut och det handlade om en minskning till nivåer som inte ens var mätbara för 10 år sedan. Göran Östling har sedan 2008 varit projektledare för Euro 6 motor och bidragit starkt till att Scania redan 2011 var först ut med att introducera en motor som mötte de hårda kraven och som lyckades minska bränsleförbrukningen markant.

Göran har lett ett helt program av projekt och produktintroduktioner som planerats för att i steg dra maximal nytta av innovation och kunskapstillväxt under projektets gång. Han har samordnat 10 andra projektledare och totalt har 1 500 Scaniamedarbetare och mängder av underleverantörer varit involverade. Målet har varit att utveckla ett tjugotal nya motorer samt att anpassa Scanias befintliga fordon för att klara de nya kraven.

Göran har varit en synlig och entusiasmerande projektledare som kombinerat helhetsperspektivet med detaljkunskap. Med stor pedagogisk förmåga har han mycket aktivt jobbat med uppföljning, bland annat genom omfattande fysiska pulstavlor.

Görans proaktiva och handlingskraftiga ledarskap med mottot ”hellre idag än imorgon” har gjort Scanias arbete med utvecklingen av de nya motorerna mycket framgångsrikt. En ny styrgruppsstruktur har skapats och gett kortare beslutsvägar, vilket också varit en bidragande orsak till att samtliga mål infriades, vissa med stor marginal. Motorerna har fått ett mycket bra kundmottagande och toppbetyg i branschpressen. Vid ett prestigefyllt test i tysk fackpress noterades modellen Scania G 410 för den lägsta bränsleförbrukning som någonsin uppmätts.

Se en kort video med Göran Östlund här

Video i klartext

Hej,  vad heter du och vilken organisation kommer du ifrån?

Göran Östling. Jag kommer från Scania i Södertälje. Jag jobbar på Scanias projektcenter.

Göran, du är en av de nominerade till Årets Projektledare 2014, hur känns det?

Det känns jätteroligt. Spännande och utmanande också naturligtvis, för det förpliktar ju för framtiden. Men det skall bli roligt att se hur det går här. Jag håller tummarna.

Det gör jag också. Den slutliga frågan då det är om du med några korta meningar beskriver vad som var mest utmanande för dig personligen med just det här projektet.

Det var ju egentligen att bussar och lastbilar har en ny emissionslagstiftning  över hela världen. Och det är det vi har löst med nya motorer och efterbehandlingssystem. Och det har ju varit en enorm resa som även innefattar ett lagstiftande krav på gamla bilar. Det har varit en lång, lång resa med många utmaningar och jag tycker om utmaningar, det är det som är det roliga. Det jobbiga är naturligtvis baksidan av det, att det tagit mycket tid och så. En lång resa för mig som människa, men jag har kommit ut ur det med glädje.

Dela denna sida