OBM – En ny bokstavskombination i projektvärlden?

I dagens nummer av tidningen Chef hittar du en bilaga som fördjupar sig i begreppet OBM (Organizational Behavior Management).

Många känner nog igen sig i att de satsningar som görs, inte alltid ger önskad effekt. Med OBM är det möjligt att uppnå bestående förändringar i hur din projektgrupp, ledningsgrupp eller organisation fungerar. Som ledare kan du lära dig hur du kan påverka arbetsmiljön så att den uppmuntrar önskvärda beteenden på alla nivåer i organisationen. Du kommer att förstå hur du ska förändra ditt eget beteende så att du får saker att hända samtidigt som du upprätthåller ett sant engagemang för det som ska åstadkommas.

Vad ska jag göra om:

  • projektleveranserna har ökat sin felmarginal med 20%?
  • jag vill säkerställa en lyckad implementering av den nya projektmodellen?

Kortfattat går det till så här: Situationen analyseras och riktningen stakas ut, enkla mätningar görs för att klargöra utgångsläget, nyckelbeteenden utarbetas, insatser planeras som med stor sannolikhet ska beröra just de beteendena ska påverkas och resultat följs upp över tid. Framgångar firas och motgångar ger användbar information att utforma nya insatser.

Detta är förstås inget nytt men med OBM kommer du att förstå vad det är som fungerar för att påverka människor och varför. Dessutom är OBM ett arbetssätt som är vetenskapligt välförankrat i den moderna inlärningspsykologin.

Jag återkommer med fler exempel om hur OBM tillämpas i projektvärlden!

Dela denna sida