Blir Anders Granberg Årets projektledare 2013?

När Facebook skulle bygga sitt megadatacenter var det många världen över som visade intresse. Men trots stenhård internationell konkurrens föll valet till slut på – Luleå. Att miljardinvesteringen gjordes just här var dock ingen slump.

Projektledaren för Invest in Luleå och Piteå, Anders Granberg, har nu nominerats till Årets Projektledare 2013 med motiveringen att han bidragit till att ändra en hel regions självbild.

När projektet Invest in Luleå och Piteå startades 2007, var det början till en proaktiv, sammanhållen och uthållig strategi för att främja investeringar i regionen. Genom tydligt marknadsfokus lyckades Anders Granberg som huvudprojektledare driva ett otroligt komplext projekt med många aktörer utan formell makt över varandra. Med lokala och nationella intressenter i offentlig verksamhet och i näringslivet, behövde hänsyn tas till både politiska beslut och kommersiella intressen. Med hård tidspress, enorm konkurrens, kulturella skillnader och olika språk, var utmaningen ännu mer påtaglig.

I oktober 2011 offentliggjorde Facebook sina planer på att bygga tre serverhallar i Luleå. Detta satte också Sverige på kartan som Europas bästa land för att bygga datacenter i, både för våra naturliga fördelar och affärsklimatet.

Projektet hade som mål att skapa 150 nya arbetstillfällen – något som redan har överträffats flera gånger om. Bara i konstruktionsfasen av den första hallen har mer än 300 personer varit inblandade. Projektet har lett till att en helt ny digital industri uppstått i Sverige, som nu har ett rejält momentum som ledande ICT-nation. Den uppmärksammade investeringen har gett globalt eko med mediauppmärksamhet i världens alla hörn.

Den 22/11 på Projektnäring – mötesplatsen för projektproffs – avslöjar Svenska ProjektAkademien vem som blir Årets projektledare 2013. Idag närmar vi oss 200 anmälda på Projektnäring. Du kommer väl också?

Läs mer om det spännande programmet på Projektnäring här

Videon i klartext

Hur känns det att var nominerad till årets projektledare?

Alltså det känns otroligt fint. Jag är otroligt stolt över att jag fått bli nominerad. Mitt team känner sig otroligt hedrade också, för det är ju många som har bidragit till det här projektet. För mig känns det som ett erkännande då att projektledning för mig är en otroligt viktig del av yrkeskarriaären och yrkeslivet.

Om vi tittar på projektet, vad är de största utmaningarna med det här projektet?

Alltså man skall komma ihåg attdet var inte så att Facebook kom till oss i Luleå, till Node Pole som vi kallar oss idag, utan det var ju faktiskt det omvända, att vi gick från en reaktiv förhållningssätt till ett proaktivt, där det är vi som tar fram ett erbjudande och lägger upp. Och sen hamnar det naturligtvis i en global konkurrens men till slut också lyckas vinna det här. Så på vägen finns det otroligt många utmaningar både när det gäller slutleverans och när det gäller en region. Det är också stora utmaningar Det här är det största datacentret i sitt slag i Europa också. Och det är deras första utanför USA. Så det här var ett gigantiskt projekt.

Och det för oss lite in på att vad är egentligen värdet för ett projekt, eller en region, eller ett land kan man ju nästan säga då, av att ha god projektledning?

Alltså jag tror ju att människor alltid slår organisationen, så att egentligen kan man ju säga att en god projektledning kan ju faktiskt hantera ett inom citationstecken “dåligt projekt” och ändå skapa ett resultat. Det omvända med ett gott projekt och en dålig projektledning kommer ändå aldrig att bli någonting riktigt bra. jag vill hävda att få människan att prestera i organisatiner och system det är ju projektledningens utmaning och det är jag tror att det är oerhört avgörande både för kvalitet, resultat och lönsamhet.

Tack för din tid.

Dela denna sida