Våga göra misstag

Vi pratar med Pelle Törnberg om värdet av att misslyckas och om entreprenörskulturen i Sverige.

Podden i klartext

Pelle, du pratade om på din föreläsning här att entreprenörer och kreatörer inte anpassar sig efter verkligheten utan försöker anpassa verkligheten efter sig, med sina idéer och sina visioner. Och de här människorna är ju ganska stökiga. Så varför skall vi ha de här människorna överhuvudtaget i företaget?

Av just det skälet. Så att det händer saker. Det är ju så att processer är ju absolut viktiga att ha, men varför har man processer? Jo, det är inte sällan för att man skall slippa mänskligt inflytande. De mänskliga felen är ju så många. Vi är ju alla defekta mer eller mindre. Och just genom att köpa in kraft och den här lite bökigheten och stöddigheten så brukar det ju faktiskt göra att hela organisationen blir mer kreativ. Det är i alla fall min erfarenhet. Men det är inte lätt. Det är inte något lätt regelverk. En verkligt stökig person kan ju självklart förstöra väldigt mycket, men risken är ju att det blir för passivt.

Och hur skapar man då praktiskt en organisation där man blir produktiv med sina misstag?

Genom att vara noggrann med att uppmärksamma dem, anteckna dem, och acceptera dem för vad de är. Ofta är ju misstag livsfarliga om man inte är transparent och om de sopas under mattan och om de dyker upp för sent. Misstagen är nästan alltid acceptabla om man är transparent och att man berättar om dem. Så gäller det att ha dem i åtanke. Man kanske skulle ha en heraldiker i alla bolag som nedtecknar alla misstag så att man kommer ihåg vilka som begicks.

Ja, ni hade ju en väldigt kul idé som ni berättade om att ni hade en mismanaged fund, där du själv fick göra avbön en gång om året och säga att det här anser jag vara de tre största misstagen under året — och så fick alla rösta om de här misstagen och dessutom rösta om ett straff för dig, rent ekonomiskt. Vad är dina tankar om det? Jag tycker det är en jättekul idé. Vad är dina tankar om det?

Ja, då är du ensam om att tycka det, för det var inte så många som tyckte det. Nej, idén är just det där att vi skall våga begå misstag. Vi tillhörde då en grupp människor som enligt alla bemärkelser var överbetalda, och det innebär också då man måste kunna begå misstag utan att få sparken. Och det innebär att man skall komma ihåg misstaget och det gör man ju om det svider lite grann, och man skall komma ihåg att här drabbar det ingen fattig. Vi är ju inte underbetalda, eller ens mediokert betalda människor, utan det här var ju människor som hade väldigt höga löner. Och det var rimligt att de fick betala tillbaka, inklusive mig själv, om man begick för stora misstag. Och genom att anteckna de här sakerna, genom att hela tiden hålla dem vid liv, så ser man ju också att oftast så begår vi ju människor genomgående… det finns ju vissa misstag som alltid är vanligare förekommande än andra, och det är ju underlåtenhetens… ja, underlåtenhet. Att du ser ett problem men inte agerar. Du väntar på siffrorna för att agera på det som du redan kände. Det är inte de aktiva felen som är vanligast.

Det är ju emotionellt laddat med misstag, av en stor andel anledningar och om jag uppfattar dig rätt så valde ni att lyfta misstagen och göra dem till någonting ganska odramatiskt.

Ja, ingenting som hände tyckte vi var bra eller så, men vissa misstag är verkligen fruktansvärda misstag och skall få verkligen negativa konsekvenser. Om man beter sig brottsligt mot människor, eller om man fuskar, eller gör nåt sådant. Men andra mer affärsmässiga misstag måste man få begå för att flytta sig hela tiden, att utvecklas.

Intressant. Och vi såg ju resultaten inom hela Kinnevik att det gick ju hyfsat bra.

Ja, kanske med lite tur också.

Jag vet att du är på väg här nu och har bortom till ett möte, men en sista fråga: Hur viktigt är det att vi skapar en kultur i Sverige av att göra misstag?

Jag tror jag är en av de få som tycker att vi har en rätt bra entreprenörskultur i det här landet. Det är inte så många som tycker det, men jag tycker det. Jag tycker att det är väldigt enkla regelverk, politiskt sett väldigt enkla skatteregler, det är enkelt att starta ett bolag i Sverige jämfört med andra mycket mer byråkratiska… USA till exempel.

USA, ja. Så det där är jag inte så bekymrad över. Skälet att vi inte har en entreprenörskultur kommer jag av att vi har en storbolagskultur i Sverige. Problemet tror jag är att vi har för få individer som vågar ta det här beslutet. Och det tycker jag är konstigt, för dfet är få länder som har så mycket social säkerhet som Sverige om du förlorar. I de flesta andra länder får du ofta lämna hus och kanske t om familj om du förlorar. Så sker ju inte i Sverige. Jag förstår inte. Det kanske har någonting med vår nationalkultur att göra, men det låter ju lite för gammaldags, så med andra ord har jag inget bra svar.

OK. Stort tack för din tid. Vi får hoppas på fler misstag helt enkelt.

Dela denna sida