Martin Österdahl: Nominerad Årets projektledare 2013

Martin Österdahl intervjuas om hur det är att vara nominerad till Årets Projektledare 2013.

Podden i klartext

Hur känns det att vara nominerad till årets projektledare?

Det är väldigt roligt, såklart. Hedrande. Och det är väldigt roligt at Eurovision Song Contest får den uppmärksamheten som ett komplext projekt, för det är precis vad det är. Och det är jättekul att få berätta om det. Jag kan prata om Eurovision väldigt länge. Och set är roligt att få berätta om hur det faktiskt går till, för det man seri tv-reutan är bara en extremt liten del, för det är väldigt publikt. Så det är jättekul att vara del av det.

Intressant. Och det för oss in på nästa fråga: vad var de svåraste utmaningarna som du ser det?

Det första jag tänker på är den inneboende komplexiteten i projektet. Jag brukar säga det på skoj: vad är Eurovision Song Contest? Jo, det är en kraftigt underfinansierad samproduktion mellan fyrtio public service-företag som lever under helt olika kulturer, helt olika ekonomiska förutsättningar, regler och nationella lagar.

Det borde vara hur enkelt som helst.

Det borde vara hur enkelt som helst. Att det fortfarande existerar, och att det fortfarande lever kvart är ett under i sig.

Någon annan utmaning förutom den just komplexiteten? Är det någonting specifikt du tänker på? Någon kris i projektet?

Ja… Jodå. Det jag tänker på då är i första hand att förmånen… den fantastiska förmånen att få leda ett sånt här projekt, för det lockar ju till sig så många duktiga människor som vill jobba med det. De bästa från varje fack, så att säga. De bästa koreograferna, de bästa ljusdesignen, den bästa ljudteknikern, och så vidare. och det är ju förmånen. Vad som var utmaningen i det det är att pusha alla de här människorna som är världsledande på det de gör utanför sin comfort zone. Att fylla dem med kretaivt mod, att gå den här extra distansen, att göra någonting som är mycket mycket bättreän vad de någonsin gjort tidigare. Det var en stor utmaning.

Nu är det ju så att det här är en kort intervju så jag blir direkt sugen på att veta mer om det här, men vi måste gå på den tredje frågan, vilken är: vad skulle du säga värdet är för en organisation av att ha en godprojektledning. Att kunna leda projekt.

Jag tror att det finns väldigt stort värde i det. Jag tror att det kan bidra till att locka till sig talang. därför att det vi vet, och forskning visar, är ju att det inte är bara pengar som driver motivation utan det kan vara helt andra saker som gör så att motivationen ökar, utan det kan ju vara helt andra saker: ägarskap, känslan av att man bemästrar sina färdigheter och blir bättre och bättre, att man ser resultat av det man gör. Och att det finns en menig, en konkret mening, att det bidrar till någonting.Till en större helhet, att det jag gör, det jag fått ansvar för bidrar till ens törre helhet. Det är väldigt stimulerande. Så att jag tror att det finns stora värden i det.

Intressant. Och jag säger som jag sagt till alla, vi hoppas att vi får se just dig på scenen.

Tack.

Dela denna sida