Jan Öhman om Praktisk projektledning

Jan Öhman, senior consultant, kursledare och partner Wenell svarar på Varför skall jag gå kursen Praktisk Projektledning? Vad har min organisation att vinna på att jag går kursen? Vad är skillnaden i pedagogik med denna kurs?

Transcript

Varför skall jag gå kursen Praktisk Projektledning?

Du känner att du behöver lite mer trygghet. Du har kommit i en arbetssituation—du har blivit utsedd till projektledare och du behöver en basplatta. Du behöver stå stadigt och tryggt när du får olika frågor om vad det här är för någonting. Eller också har du jobbat som projektledare ett tag och så känner du att “eh, jag går i samma hjulspår. Jag vill ha vitalisering, jag vill få lite energi.” Eller en tredje variant är att du vill ha mer kunskap—du ser att runtomkring dig pratar många om projekt och projektledning och du har inte riktig koll. Det kanske så att det är kolleger till dig, och då behöver du det här för att få det gemensamma språket. Baskunskapen.

Varför skall min organisation skicka mig till kursen?

Din organisation vill förmodligen vara effektiv och avskyr waste, som man pratar om. Waste det är ju att vi på något sätt slösar bort något. Genom att vi ger personalen rätt verktyg och säkrar att de kan det här då minskar vi waste. Din organisation vill förmodligen vara en attraktiv arbetsgivare – och  en attraktiv arbetsgivare det blir jag om jag kan se till att personalen verkligen utvecklas.. Och framgång föder framgång, det vet vi ju, och din arbetsgivare är i ganska gott sällskap… Vi tog fram en bok för några år sen som heter Praktisk Projektledning. Vi säljer inte den. Du måste gå en kurs hos oss för att få den. Det tror vi att det är den största svenska project management-boken som finns – utan att den säljs.

Vad möts jag av på kursen? Jag tänker när det blir kursstart – är det några speciella pedagogiska tekniker?

Ja, du möts av de tekniker som finns i projektledning. Du möts av intressentanalys, kritisk linje, riskanalys… Det möts du ju av i alla kurser.  Men i det här fallet inte av ett standardupplägg. Du möts inte av ‘Så här bygger du en sommarstuga”. Du möts av dina andra kursdeltagares riktiga utmaningar. Vi tränar på riktiga projekt som människor tränar på på kursen. Nån kanske skall ta en organisationsförändring, nån annan kanske sitter med en IT-utveckling. Nån tredje skall göra ett event. Och så tar vi de här verktygen och så tillämpar vi dem direkt i de här människornas vardag. Och då gör det att du som kursdeltagare ser ‘jamen, hur funkar det här? Är det ett stort projekt, ett litet projekt? Och nästan alltid kan ju du relatera nära till något av de här. Så du får med dig verktygen och  ‘hur sitter de i vardagen?’

Dela denna sida