Sluta curla dina gamla projekt!

Projektet är slut. Slutrapporten är skriven och beställaren har formellt avslutat projektet. Projektets resultat är sedan länge överlämnat till användare och mottagare. Du är på väg att starta upp nästa spännande projekt, men du får fortfarande en hel del frågor om projektet och om lösningen som du och ditt team levererat. Du ägnar åtskillig tid åt mail och samtal som sannolikt borde hanteras av någon annan.

Du har fastnat i en ”curlingfälla! Den bebis du varit med och tagit fram, uppfostrat, skyddat och levererat har lämnat ditt projektbo! Men du är ju den som kan mest, vet bäst och har alla insikter kring varför det blev som det blev osv. Givetvis är du stolt. Det var ju inte helt utan smärta projektgruppen planerade och värkte fram sin bebis. Många långa månader av svett och umbäranden. Inte desto mindre stolt blir du när du får briljera i dina insikter och kunskaper – trots allt har du ju skaffat dig en stor expertis inom området efter att ha fokuserat på denna utmaning under lång tid och fått vara med och diskutera många viktiga perspektiv och frågeställningar. Givetvis ställer du upp och svarar på allas frågor. Du är ju trots allt en hygglig prick.

Aja baja! Du binder ris runt både din egen rygg och andras. Sluta curla! Lägg ned! Ägna din tid åt ditt nya projekt. Skapa nya fantastiska projektbebisar istället. När frågorna dyker upp efter att projektet är avslutat måste du vänligt men bestämt hänvisa till mottagarorganisationen. Stötta gärna mottagaren med dina kunskaper ”från sidan” istället.

Du gjorde säkert en fantastisk insats, men har du valt projektledaryrket bör du ha förmågan att klippa av navelsträngen – annars kommer du att ha ett lass av projektbebisar som släpar efter dig …

Dela denna sida