Konsten att skapa engagerade medarbetare

Att utvecklas via löpande feedback från kollegor.

En sak är säker: andra tycker och tänker om DIG. Det är något vi människor naturligt gör för att bedöma värde/risk – i syfte att överleva. Feedback från andra är också avgörande för att utvecklas, vi blir lätt hemmablinda. Men det har visat sig att på arbetsplatsen är vi bättre på att ägna oss åt sakfrågor och sämre på att diskutera HUR vårt arbete tillsammans med andra fungerar.

Vill du inte veta vad andra tycker utan bara köra på? Javisst, fokus på innehåll gäller oftast, vi har varken tid eller möjlighet att diskutera hur vi uppfattar varandra, det blir bara konstigt. Men du kan ändra på det!

Börja i en vardaglig situation och ställ till exempel frågan: ”Hur tycker ni att mötet fungerade idag?” eller ”Jag skulle vilja ha din snabba återkoppling på min presentation för de nyanställda igår.”.

Var sedan noga med att lyssna på vad de andra säger utan att komma med förklaringar. Ta allt på allvar – även om du inte håller med, sammanfatta bara vad som sagts och smält innehållet.

För individer och grupper som vill fortsätta utvecklas är det viktigt att växla mellan sakfrågor och personlig återkoppling. Den vardagliga feedbacken från kollegor blir ofta inflytelserik eftersom den brukar vara mer konkret och kopplad till situationer. Att skapa system där löpande feedback är en naturlig del är något som kan, och bör, underlättas av den organisation du arbetar för.

I klippet nedan berättar en vice verksamhetschef på en amerikansk bank om sina positiva erfarenheter av att bygga ett system med kontinuerlig feedback. Han beskriver att det krävde uthållighet men har gett betydligt mer engagerade och produktiva medarbetare.

Dela denna sida