Kontrollera din lust att detaljstyra – när det är läge att coacha

Byter du plats på matvarorna om dina närmaste placerat dem annorlunda? Kontrollerar du hur andra formulerar sig i rapporter och epost? Svarar du ofta med en lösning när någon kommer med ett problem?

Detta är exempel på detaljstyrning – micromanagement. Alla ägnar vi oss åt det ibland eftersom det ger en känsla av kontroll och handlingskraft. Självklart finns det situationer när det är rätt att detaljstyra, problemet är att det sker oftare än det borde. Hur ser det ut för egen del på jobbet, finns det någon mikrochef i dig och i din omgivning?

Baksidorna med för mycket micromanagement visar sig inte förrän efter ett tag. Vi får mer och mer att göra eftersom vi måste peta i detaljer. Vi lär människorna runt omkring oss att de inte kan göra saker själva utan behöver invänta vår hjälp. Ofta känner vi oss jagade – vi behövs ju överallt.

Om du vill avlasta dig själv och hjälpa andra att utvecklas behöver du medvetet träna in nytt agerande. Det vill säga inte alltid, men i just de situationer där du behöver vara mer coachande. Då kan det vara hjälpsamt att ha fokus på andra människors framsteg och ge återkoppling på det istället för det operativa.

Någon som har intresserat sig för detta ämne är bland annat Dr Nicole Gravina, amerikansk forskare inom beteendevetenskap samt ordförande i OBM Network. Titta gärna på hennes 12-minuterspresentation i detta You Tube-klipp:

Dela denna sida