Finalist 3 – Årets projektledare 2016

Lars Bygdén, Scania CV

Projektet syftar till att utveckla en helt ny generation lastbilar. Det är kärnan i Scanias största satsning någonsin som är en förutsättning för att säkra företagets marknadsledande position in i framtiden. Resultatet är en helt ny hytt med förbättrad förarmiljö och aerodynamik, ett förbättrat chassi med finslipade köregenskaper och nya drivlinor som sänker bränsleförbrukningen. Den nya lastbilen har i samband med lanseringen i augusti 2016 mottagits fantastiskt väl av både press och kunder.

Lars Bygdén har i sju år framgångsrikt lett ett tiotal delprojektledare i utvecklingen av den nya lastbilsgenerationen. Totalt har projektet inneburit 4 500 manår av utveckling, 10 000 nya artiklar och provkörning av flera hundra lastbilar mer än 8 miljoner kilometer.

Projektets omfattning har krävt att Lars och hans team behövt skapa nya processer – exempelvis har digitala byggnationer använts i stor skala och prototyper byggts tidigare än normalt. Produktens mognad har också bevisats med att använda fokusgrupper, tidigt ta med serviceorganisationen i utvecklingsarbetet och effektivare utnyttjande av testflottan.

Lars inspirerar som projektledare till engagemang genom att kombinera en ödmjuk och lugn framtoning med ett tydligt driv och förmåga att anpassa sin ledarstil efter situation. Han har också påvisat vikten av struktur, transparens och samarbete och fått tidskrävande genomlysningar att bli ett välkommet verktyg för projektets många intressenter.

I den här korta videon beskriver Lars sina utmaningar:

Dela denna sida