Årets projektledare 2014 utsedda!

På Projektnäring idag så utsågs Jan-Erik Larsson, Volvo Cars, och Göran Östling, Scania, till Årets projektledare av Svenska Projektakademien.

Sedan 1995 delar Svenska Projektakademien ut utmärkelsen Årets projektledare till personer som gjort utomordentliga projektledargärningar. Akademien gör bedömningen efter ledarskapets utförande, resultatet av genomförd verksamhet, projektets omfattning och komplexitet samt nytänkande i projektarbetet.

Jan-Erik Larsson får utmärkelsen för sin ledning av ett viktigt och utmanande projekt som resulterat i nya drivlinor (motor, växellåda, drivaxlar plus tillhörande delar som kylare och avgassystem) till Volvos personbilar. Jan-Erik lyckades leda projektet så att man inte bara klarade tid-och kostnadskraven utan också överträffade kraven avseende prestanda, körupplevelse och bränsleförbrukning. Lanseringen av de nya drivlinorna har fått stor genomslagskraft i den internationella motorpressen.

Jan-Erik skapade en unik teamkänsla trots mycket tuffa krav och deadlines. Han fokuserade inte bara på projektmålen och leveranser utan såg också till att hans projektmedlemmar klarade att ha balans i livet. En annan nyckelfaktor var att Jan-Erik skapade gemensamma strategier för genomförandet i projektet och helheten i Volvo som fick stark förankring både i projektet och i styrgruppen. Jan-Erik kombinerade också risk management med entreprenörskap och lyfte fram goda idéer som gav förhöjd kundnytta.

Göran Östling får priset för sin ledning av Euro 6 Motor-projektet inom Scania. I projektet har han har samordnat 10 andra projektledare och totalt har 1 500 Scaniamedarbetare och mängder av underleverantörer varit involverade. Målet har varit att utveckla ett tjugotal nya motorer samt att anpassa Scanias befintliga fordon för att klara de tuffa EU-kraven på kraftigt reducerade utsläpp.

Göran har varit en synlig och entusiasmerande projektledare som kombinerat helhetsperspektivet med detaljkunskap. Med stor pedagogisk förmåga har han mycket aktivt jobbat med uppföljning, bland annat genom omfattande fysiska pulstavlor.

Görans proaktiva och handlingskraftiga ledarskap med mottot ”hellre idag än imorgon” har gjort Scanias arbete med utvecklingen av de nya motorerna mycket framgångsrikt. En ny styrgruppsstruktur har skapats och gett kortare beslutsvägar, vilket också varit en bidragande orsak till att samtliga mål infriades, vissa med stor marginal. Motorerna har fått ett mycket bra kundmottagande och toppbetyg i branschpressen. Vid ett prestigefyllt test i tysk fackpress noterades modellen Scania G 410 för den lägsta bränsleförbrukning som någonsin uppmätts.

Vi gratulerar Jan-Erik och Göran till den välförtjänta utmärkelsen Årets projektledare 2014!

Dela denna sida